Mitä oikeudenmukainen siirtymä todella vaatii? Mitä oikeudenmukaisen siirtymän tutkijat lukevat tällä hetkellä?
Strategisen tutkimuksen neuvoston JUST TRANSITION -ohjelma järjesti 10. huhtikuuta asiantuntijapaneelin, jossa tarkasteltiin oikeudenmukaisuuden, kestävyyssiirtymien, osallisuuden, resilienssin ja riittävyyden risteyskohtia. Paneeliin osallistui edustajia SISU:n lisäksi REBOUND-, MUST ja ForTran -tutkimushankkeista, jotka ovat osa samaa strategisen tutkimuksen neuvoston JUST TRANSITION -ohjelmaa kuin SISU.
SISU-hankkeen varajohtaja Teemu Koskimäki kertoi paneelissa projektissa kehitetystä ekologista makrotaloudellista mallia ja korosti tarvetta kuvitella tulevaisuuksia, jotka eivät ole riippuvaisia talouskasvusta. MUST-hankkeen johtaja Chris Raymonf ja varajohtaja Nora Fagerholm korostivat ei-inhimillisten toimijoiden, kuten luonnon ja muiden lajien, tunnistamista päätöksenteossa ja kestävyyssiirtymän toimijoina. Samoilla linjoilla oli myös Relief-hankkeen johtaja Niko Soininen, joka nosti esiin tarpeen tarkastella luonnon toimijuutta ja oikeuksia lakijärjestelmien kontekstissa.
Panelistit korostivat, että tutkimuksessa on tärkeää pyrkiä avaamaan ja lisäämään ymmärrystä ihmisten maailmankuvissa tapahtuvasta muutoksesta, sillä kestävyyssiirtymien vaikutusten ja ajureiden ymmärtäminen vaatii erilaisten näkökulmien ja arvoissa tapahtuneen muutosten huomioon ottamista. Kompromisseilta on mahdoton välttyä ja siksi on tärkeää ymmärtää päätösten vaikutuksia ennen ratkaisujen tekoja – muuten olemme pian tilanteessa, jossa vihreä siirtymä tuo eteen vain uusia ongelmia, kuten REBOUND-hankkeen tutkija Dorothée Cambou muistutti kuulijoita.


Maailma on muuttunut JUST TRANSITION -ohjelman käynnistymisen jälkeen 2023, kuten paneelin juontaja Olli-Pekka Ruuskanen totesi paneelin loppupuolella. Kaikki panelistit muistuttivatkin, että tutkijoiden kehittämät työkalut ja mallit voivat auttaa ymmärtämään käynnissä olevaa muutosta ja sen vaikutuksia eri sidosryhmiin – niin ihmisiin kuin ei-inhimillisiin toimijoihin.
Keskustelun lopuksi tutkijat jakoivat myös omat tämän hetken kirjasuosituksensa ja tässä koko lista:
Economics for a Full World – Herman Daly
The Age of Surveillance Capitalism – Shoshana Zuboff
Metsänpeitto – Linnea Kuuluvainen
Skogslandet – Lisa Röstlund
Globalists – Quinn Slobodian
Scale – Geoffrey West
Social Emergence – Keith Sawyer
Kiitos kaikille osallistujille ja panelisteille: Teemu Koskimäki (SISU-konsortio), Christopher Raymond & Nora Fagerholm (MUST), Daniel Burgas (ForTran), Dorothée Cambou (REBOUND), Niko Soininen (RELIEF) sekä paneelin juontaja Olli-Pekka Ruuskanen (Strategisen tutkimuksen neuvosto).
Voit katsoa tilaisuuden tallenteen tämän linkin kautta: https://vimeo.com/event/4974106/45b401810f