Hyvän tulevaisuuden aamukahveilla toivo heräsi ja elämä merkityksellistyi  

Kuvittele aamukahvipöytä, jonka ääressä istuu 240 ihmistä, mutta melu ei äidy sietämättömäksi. Päinvastoin. Tämän pöydän ääressä tunnelma on rauhallinen ja innostunut. Jokaisella on tilaa ja mahdollisuus sanoittaa omia ajatuksiaan. Kuvittele aamukahvipöytä, jonka keskustelut herättelevät huomaamaan, mikä oikeasti on merkityksellistä ja inspiroivat tekemään konkreettisia muutoksia kohti parempaa huomista. Aamukahvipöytä, jonka ääressä parannetaan maailmaa ratkaisukeskeisesti ja pöyhitään aineksia hyvään tulevaisuuteen. 

Sellaiset ovat Hyvän tulevaisuuden aamukahvit.  

Kuluneen vuoden aikana SISU-tutkimushankkeen ja Ykspilkkuviis Median kehittelemä konsepti ‘Hyvän tulevaisuuden aamukahvit’ heräsi henkiin. Joka kuukauden ensimmäinen tiistai vietetyt aamukahvit keräsivät keskimäärin peräti 240 osallistujaa per aamukahvitilaisuus, ja sähköpostimuistutukset tilaisuudesta on tilannut jopa yli 1300 ihmistä. Palautekyselyihin vastanneista huimat 99 prosenttia suosittelisi aamukahveja ystävälleen tai kollegalleen.  

Eikä se ole ihme. Professori Arto O. Salosen isännöimillä Hyvän tulevaisuuden aamukahveilla puhutaan paremmasta huomisesta riittävän isosti unohtamatta kuitenkaan arkipäivän konkretiaa ja ratkaisujen ideoimista. Se on jotain, mitä tämä aika tarvitsee, sillä tällaista keskustelua ei juuri muualla julkisesti käydä.  

”Olen osallistunut tähän mennessä jokaiseen Hyvän tulevaisuuden aamukahvitilaisuuteen ja innolla jäänyt odottamaan seuraavaa. – – Pidän aamukahvien rennosta, toivoa herättävästä tunnelmasta. Tärkeistä asioista keskustellaan kiihkottomasti”
nimetön palaute  

”Ihana tapa aloittaa – – päivä. Toivo heräsi.”  
nimetön palaute 

Kohtuusratkaisut tarjoavat polkuja hyvään tulevaisuuteen  

Ihmisillä on yhä suurempi tarve toivoa herättäville keskusteluille siitä, mitä hyvä tulevaisuus on ja miten sinne päästään. Aikana, jona hyvinvointia haetaan kestämättömillä tavoilla ja tunnumme olevan irti ympäröivästä maailmasta, tarve muutokseen kasvaa. 

Kestävän tulevaisuuden ytimessä näyttäisi olevan kohtuus, joka ei suinkaan ole niukkuutta, vaan jotain, joka tarjoaa arkeemme kovasti kaipaamamme merkitystä ja yhteyttä. Hyvän tulevaisuuden aamukahveilla pöyhimme myös kohtuullisuuden tematiikkaa ja sitä, miten kohtuusratkaisut näkyvät arjen tasolla. Mitä jos riittävän elintason lisäksi tarvitsemmekin elämänlaatuun panostamista? Mitä jos hyvinvointia syntyykin sen kirkastamisesta, kuinka kytköksissä olemmekaan ihmisiin, tavaroihin ja ilmiöihin ympärillämme? Mitä jos yhä useampi vaihtoehto kaupan hyllyllä ei olekaan ratkaisu, vaan sen sijaan yhä useampi merkityksellinen kohtaaminen ja havahtuminen elämän kauneuteen?  

”Oma elämisen tapa tuntuu merkityksellisemmältä. Ajatuksia herättävä.”  
nimetön palaute 

”Aiheesta tuli fiilis, että ratkaisut ovat ihan oikeasti olemassa kun tahtoa vaan on. Jäi positiivinen fiilis aloittaa päivä.”  
nimetön palaute 

On voimaannuttavaa tietää, että jokainen meistä voi osallistua hyvän tulevaisuuden rakentamiseen jo tänään. Hyvän tulevaisuuden aamukahvit tarjosivat kuulijoille yhteiskunnan muutostarpeita rohkeasti ideoivan keskustelun lomassa mahdollisuuden tunnistaa arkielämän vaikutusmahdollisuuksia ja vahvistaa omaa toimijuutta kestävyysmurroksen parissa. Näistä hyvinä esimerkkeinä ovat kauneuspäiväkirja, viiden vaatteen vuosi -haaste, maailmankuvaa mullistavat taidekokemukset ja kasvisruokapäivät.  

Hyvän tulevaisuuden aamukahvien palautekyselyihin vastanneet kertoivat saaneensa myös herätteitä tehdä konkreettisia muutoksia omassa elämässään kestävämpään suuntaan. Kaikista palautekyselyihin vastanneista 59 prosenttia koki saaneensa positiivisen herätteen miettiä arkisia ratkaisujaan ja 18 prosenttia haluaisi muuttaa elämässään jotain, mutta ei tiennyt vielä mitä.  

Minkälaisella konseptilla näin ilahduttaviin havaintoihin päästiin?  

Aitoa yhdessä tekemisen meininkiä ja aamukahvitunnelmaa 

Arto O. Salosen kutsumat asiantuntijavieraat toivat jokaiselle aamukahvikerralle oman arvokkaan lisämausteensa. Palautekyselyihin vastanneista 90 prosenttia piti vierasvalintoja nappisuorituksina. Vuoden aikana vieraina nähtiin ja kuultiin vaikuttavia hahmoja: kulutusta käsittelevillä aamukahveilla vieraili tietokirjailija ja somevaikuttaja Julia Thurén sekä toimittaja-uskontotutkija Mikko Kurenlahti, elämän merkityksellisyyttä käsittelevillä aamukahveilla yrittäjä Janette Friis sekä OKR- ja muutoskonsultti Toni Paloheimo ja 1,5 asteen elämäntapoja käsittelevillä aamukahveilla Pro Vege ry:n toiminnanjohtaja Jukka Kajan ja EU 1.5° Lifestyles -hankkeesta Michael Lettenmeier

Hyvän tulevaisuuden aamukahveilla PowerPointit ja webinaarimaisuus heitettiin syrjään. Kaikki ovat tervetulleita Zoom-aamukahvien ääreen omana itsenään, tuoden mukanaan omat elämänkokemuksensa ja ajatuksensa. Tilaisuuksista teki ainutlaatuisia niiden rento, kiireetön tunnelma ja yhdessä tekemisen asenne. Aamukahvit rakentuivatkin muotoonsa yhdessä käytyjen keskustelujen ja osallistujien antaman palautteen pohjalta. 

”Päällimmäinen fiilis oli, että todella istutaan yhteisesti kahvittelemassa.”  
nimetön palaute  

Oma ääni kuuluviin yhteisessä keskustelussa 

Tärkeä osa aamukahvien konseptia on mahdollisuus osallistua keskusteluun äänestysten ja chatin kautta Arton ja vieraiden pohtiessa päivän aihetta. Santsikupiksi nimetyssä osiossa chatissa esitettyjä ajatuksia herättäviä kommentteja ja kiperiäkin kysymyksiä nostettiin esille vieraiden kanssa pureskeltavaksi tilaisuuden loppupuolella. 

”Uskallan väittää, että Zoom-yhteydellä 240 ihmistä pääsevät huomattavasti paremmin osallistumaan keskusteluun kuin jos tapaisimme kaikki livenä auditoriossa.”
Arto O. Salonen

”Onnistutte joka kerta tuomaan avartavia ja ajatuksia muuttavia näkökulmia, jota chat hienosti täydentää.”  
nimetön palaute 

Osallistumisen tapoja oli monia ja niitä monipuolistivat tilaisuuksien YouTube-tallenteet ja Ykspilkkuviis Median julkaisemat journalistiset jutut. Ykspikkuviis Median tuottamat vieraiden haastattelut tarjosivat keinon virittäytyä tulevien aamukahvien taajuuksille, kun taas jälkipuintijutut koostivat yhteen kiinnostavimpia huomioita ja ajatuksia aamukahvikeskusteluista.  

Uusia ideoita ja tulevaisuuden suunnitelmia 

Hyvässä seurassa ja kiinnostavien aiheiden äärellä aika kuluu kuin siivillä. Lähes jokaiset aamukahvit päättyivät huomioon, että keskustelua olisi voinut jatkaa vielä toisenkin tunnin. Aamukahvien evästyksenä jäi kerta toisensa jälkeen paljon ajateltavaa hautumaan korvien väliin.  

Tätä voisi pitää merkkinä, että jotain tehtiin oikein ja että tästä on hyvä jatkaa. Ehkä tämä on alku uudelle keskustelemisen tavalle tai jopa kestävän elämän kansanliikkeelle. Aika näyttää, mihin Hyvän tulevaisuuden aamukahvien matka etenee ja mihin nyt aloitettu työ meitä vie. Tässä vaiheessa on tärkeää olla ylpeitä yhteisestä aikaansaannoksesta ja katsoa jatkossakin toiveikkaina tulevaisuuteen. 

Teksti Hilma Möttönen