Arto O. Salonen kutsuu sinut aamukahveille pöyhimään elämän täydellistymisen näkymää

Ykspilkkuviis ja professori Arto O. Salosen SISU-tutkimusryhmä käynnistävät areenan kohtuullisen elämäntavan kohtaamisille, Hyvän tulevaisuuden aamukahvit.

Tarvitsemme käänteen hyvään tulevaisuuteen.

Ykspilkkuviis ja Strategisen tutkimuksen neuvoston SISU-konsortio käynnistävät areenan kohtuullisen elämäntavan kohtaamisille, Hyvän tulevaisuuden aamukahvit. Kutsumme kaikki kestävästä ja rikkaasta elämästä kiinnostuneet pöyhimään esiin vaihtoehtoisia näkymiä tulevaisuuteen.

Ensimmäiset Hyvän tulevaisuuden aamukahvit järjestetään Zoomissa 5.3.2024 klo 8:30–9:30. Aamukahveja isännöi professori Arto O. Salonen. Ensimmäisellä kerralla aiheena on merkityksellisyys, ja vieraina ovat Janette Friis ja Toni Paloheimo. Tilaisuudet jatkuvat kevätkaudella 9.4., 7.5. ja 4.6. klo 8:30–9:30 ja syksyllä syyskuusta eteenpäin.

Voit tilata itsellesi linkin ja kalenterimuistutuksen Hyvän tulevaisuuden aamukahveille täältä.


”Etsimme rakennusaineita siihen, miten elämästä saisi arvokkaan ja merkityksellisen”, professori Arto O. Salonen sanoo. Kuva: Juha Törmälä.

Professori Arto O. Salonen, miksi haluat aloittaa Hyvän tulevaisuuden aamukahvien sarjan?

“Tarvitsemme käänteen hyvään tulevaisuuteen. Ankeuttava puhe on lisääntynyt ja vaihtoehdottomuus synkistää tulevaisuuden näkymiä. Tunnistamme reittejä houkuttelevan hyviin tulevaisuuksiin. Luvassa on suorasukaista ja ratkaisuhakuista pöyhintää, joka auttaa löytämään vaihtoehtoisia näkymiä tulevaisuuteen.”

”Elämme historian ensimmäistä ihmisten itse aiheuttamaa ilmastonmuutosta ja sukupuuttoaaltoa. Kestämättömistä hyvinvoinnin tavoittelun tavoista viestii myös se, että jo maaliskuussa luonnonvarat on suomalaisten osalta kulutettu kuluvan vuoden osalta loppuun. Etsimme tilanteeseen vastauksia voimakkaasti eteenpäin menemällä, ilman ankeudesta kumpuavaa voimattomuutta.”

Mitä aamukahveilla käytännössä tapahtuu?

”Tapaamme ihmisiä, jotka ovat  tehneet elämäänsä radikaaleja muutoksia kestävämpään suuntaan siten, etät samalla heidän elämänlaatunsa on parantunut. Osoitamme, että kestävä elämä on merkityksellistä ja arvokkaaksi koettua elämää.”

Ketkä ovat tervetulleita aamukahveille?

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Hyvän tulevaisuuden aamukahvit on suunnattu erityisesti ennakkoluulottomille ihmisille, jotka haluavat ratkaista ongelmia. Siksi kohderyhmäämme kuuluvat myös päätöksentekijät. Haastamme yhteiskuntaa uudistumaan siten, että koettelemme vallalla olevien uskomusten ja ajattelupolkujen pitävyyttä. Sanoitamme hyvinvointimurrosta, joka jo orastaa Suomessa.

Kerro lisää siitä näystä, jota Hyvän tulevaisuuden aamukahveilla raivataan esiin.

Se on elämän täydellistymisen näkymä. Etsimme rakennusaineita siihen, miten elämästä saisi arvokkaan ja merkityksellisen. Tunnistamme elämälle ylväitä päämääriä. Haluamme tehdä näkyväksi rikkauksia, jotka ovat meidän kaikkien ulottuvilla, mutta joille olemme suorituskeskeisessä yhteiskunnassa tulleet sokeiksi.

Arto O. Salonen haluaa herättää meidät näkemään rikkauksia, jotka ovat kaikkien ulottuvilla. Sellaisia ovat esimerkiksi taide, ystävät ja luonto. Kuva: Sakari Röyskö.

Mitä sellaiset rikkaudet ovat, ja miksi emme ole niistä tietoisia?

“Suomalaisilla on ollut kiire erkaantua äärimmäisestä köyhyydestä. Se on ymmärrettävää. Mutta aineellista elintasoa kasvattaessamme meiltä on hukkunut näkymä niihin elämän rikkauksiin, jotka parantavat hyvinvointia siten, että samalla on mahdollista taklata kestävyyshaasteita, joita nykyaika asettaa.”

“Käytännössä rikas elämä on vaikkapa sosiaalista vaurastumista. Sitä, että elämän iloja ja suruja onnistutaan jakamaan. Elämä voi rikastua myös siitä, että kiinnittää huomiota siiten mitä jo on, eikä siihen, mitä puuttuu. Kyse voi myös olla taiteen tuomien mahdollisuuksien hyödyntämisestä. Yksinäisyys poistuu kun eläytyy kirjan sivuilla seikkailevien ihmisten elämää. Kaikkien ulottuvilla olevaa elämän rikkautta on myös metsäkävelyn tuottama mahdollisuus haltioitua elämän ihmeestä.”

Sanoit, että asioita tarkastellaan myös päättäjien näkökulmasta. Millaisia viestejä Hyvän tulevaisuuden aamukahveilta lähtee päättäjille?

”Autamme ymmärtämään mistä hyvinvoinnissa pohjimmiltaan on kyse Suomen kaltaisessa vauraassa maassa. Koetun hyvinvoinnin mittaaminen voi auttaa tässä. Jos elämä on kansalaisten kokemuksen mukaan tänä vuonna enemmän elämisen arvoista kuin viime vuonna, se on varma signaali siitä, että menemme hyvään suuntaan.”

”Politiikkatoimilla luodaan kehys kansalaisten hyvän elämän tavoittelulle.  Tarvitsemme kestävälle elämälle otollisten olosuhteiden luomista. Jos kestävä elämä olisi helppoa, sujuvaa ja kohtuuhintaista, eläisimme kestävästi. Niin yksinkertaista se on.”

Mitä pitää olla tapahtunut loppuvuonna 2024, että aamukahvit ovat onnistuneet tavoitteessaan?

”Toiveikkuus on lisääntynyt. Ihmiset, jotka ovat olleet aamukahveilla mukana kokevat, että tulevaisuudella on heille aiempaa enemmän annettavaa. Jos onnistumme sysäämään liikkeelle tulevaisuuden toivoa vahvistavan kansanliikkeen olemme onnistuneet yli odotusten. Se on haastava tavoite, mutta olisi laiskaa olla yrittämättä.”

“Tästä tulee mielenkiintoinen matka, emmekä ihan tiedä mihin päädymme. Ja se on hienoa.”


Juttu on julkaistu alun perin Ykspilkkuviis median sivuilla ja sen on kirjoittanut Taneli Heikka. Juttuun lisätty painikkeet linkeille.

Lue myös Janette Friisin haastattelu Hyvän tulevaisuuden aamukahveihin liittyen.